Aktualności i wydarzenia
2018-02-13
Drugie w historii naszej winnicy zbiory winogron na wino lodowe zakończone!
Tym razem postanowiliśmy na potrzeby wina lodowego zostawić 0,75 ha winogron odmiany johanniter (3 razy więcej niż przed rokiem). Pogoda kazała nam długo czekać na pierwsze duże mrozy, ale w końcu nadeszły z początkiem lutego.
7 lutego nad ranem nasz enolog Frank Faust stwierdził, że winogrona są już odpowiednio zamarznięte i o godz. 4 w całkowitych ciemnościach rozpoczęły się zbiory.
Winogrona zbieraliśmy trzy noce pod rząd, a w ciągu dnia wyciskaliśmy w prasie zebrane owoce. Co istotne - w ciągu dnia temperatura też musi być ujemna, aby winogrona w prasie nie rozmarzły. Dzięki zamarzniętym gronom wyciska się bardzo mało moszczu (wielokrotnie mniej niż w trakcie zbiorów jesiennych), ale jest on za to bardzo słodki.
Największym wyzwaniem okazały się zbiory drugiej i trzeciej nocy, kiedy temperatura spadła do -12,5 stopnia C i winogrona były tak zamarznięte, że prasa wyciskała je aż 23 godziny!
7 lutego nad ranem nasz enolog Frank Faust stwierdził, że winogrona są już odpowiednio zamarznięte i o godz. 4 w całkowitych ciemnościach rozpoczęły się zbiory.
Winogrona zbieraliśmy trzy noce pod rząd, a w ciągu dnia wyciskaliśmy w prasie zebrane owoce. Co istotne - w ciągu dnia temperatura też musi być ujemna, aby winogrona w prasie nie rozmarzły. Dzięki zamarzniętym gronom wyciska się bardzo mało moszczu (wielokrotnie mniej niż w trakcie zbiorów jesiennych), ale jest on za to bardzo słodki.
Największym wyzwaniem okazały się zbiory drugiej i trzeciej nocy, kiedy temperatura spadła do -12,5 stopnia C i winogrona były tak zamarznięte, że prasa wyciskała je aż 23 godziny!
Efektem naszej pracy jest zebranie ponad 4900 kg winogron, z których otrzymaliśmy 1050 litrów moszczu. Powstanie zatem około 2500 butelek 0,375 litra słodkiego wina lodowego. Co ciekawe, na etykiecie będzie podany rocznik 2017, czyli rok w którym winogrona dojrzewały.
Fotorelację z lutowego winobrania przygotowała Kasia Kasicka.
Fotorelację z lutowego winobrania przygotowała Kasia Kasicka.