Aktualności i wydarzenia
2023-05-31
Maciej Nowicki recenzuje na Winicjatywie Ambre 2021!
Szanowni Państwo,
„Do produkcji nowego Ambre 2021 wykorzystano johannitera, a to nie tylko całkowicie zmieniło stylistykę, ale i sprawiło, że wino z miejsca przebiło swoich poprzedników. Nieco wydłużono czas maceracji (8 tygodni), zdecydowanie zaś skrócono późniejszy pobyt w akacjowych beczkach (do 8 miesięcy). Efekt? W aromatach dominują nuty dojrzałej i suszonej moreli, jest też trochę żółtej śliwki, skórki pomarańczowej i herbaty, a wraz z napowietrzaniem się wina, do głosu dochodzą też akcenty miodowe. Cytrusowy, zdecydowanie wytrawny finisz plus dobry potencjał na kolejne lata. Winnico Turnau, brawo za tę decyzję”.
„Do produkcji nowego Ambre 2021 wykorzystano johannitera, a to nie tylko całkowicie zmieniło stylistykę, ale i sprawiło, że wino z miejsca przebiło swoich poprzedników. Nieco wydłużono czas maceracji (8 tygodni), zdecydowanie zaś skrócono późniejszy pobyt w akacjowych beczkach (do 8 miesięcy). Efekt? W aromatach dominują nuty dojrzałej i suszonej moreli, jest też trochę żółtej śliwki, skórki pomarańczowej i herbaty, a wraz z napowietrzaniem się wina, do głosu dochodzą też akcenty miodowe. Cytrusowy, zdecydowanie wytrawny finisz plus dobry potencjał na kolejne lata. Winnico Turnau, brawo za tę decyzję”.
Maciej Nowicki recenzuje na Winicjatywie 4 polskie wina macerowane na skórkach, w tym „największą sensację”, czyli Ambre 2021.
Zestaw dnia. © Maciej Nowicki.