Aktualności i wydarzenia
Remuage – jeden z najbardziej magicznych momentów tworzenia win musujących metodą szampańską.
Za cud powstania bąbelków w tych winach odpowiadają drożdże, które po zakończeniu swojej pracy zamieniają się w osad. By go usunąć, od wieków stosuje się tę samą metodę obracania, czyli właśnie remuage.
Każdego dnia, przez wiele tygodni, obracamy nieznacznie butelki umieszczone pod kątem na specjalnych stojakach, przez co osad krok po kroku gromadzi się w szyjce. Dzięki temu, może być ostatecznie usunięty przed samym zakorkowaniem.
Remuage uczy cierpliwości i szacunku do tych wszystkich, którzy od wieków – od Szampanii po Australię – używają metody tradycyjnej, by tworzyć najbardziej eleganckie bąbelki świata.
Wypróbuje efekt naszej pracy: bit.ly/Classique-Brut-Winnica-Turnau
Łączymy pozdrowienia,
Winnica Turnau