Aktualności i wydarzenia
2025-10-04
Polskie i zagraniczne media o Winnicy Turnau
Szanowni Państwo,
w ostatnich miesiącach wiele ważnych mediów w Europie pisało o winie znad Odry i Wisły. Był wśród nich min niemiecki Die Welt, który zestawił nasze winiarstwo z innymi środkowoeuropejskimi krajami, takimi jak Czechy i Węgry. Nie zabrakło także wzmianki o „małej” Winnicy Turnau:
„Szczególnie interesujący jest region wokół Szczecina i Gorzowa Wielkopolskiego – położony niecałe 150 kilometrów od Berlina i w miejscu, w którym właściwie nikt nie spodziewałby się już uprawy winorośli. Absolutną, wciąż jeszcze ukrytą perełką jest mała Winnica Turnau […]”
O polskim winie przeczytacie też na oficjalnej stronie przewodnika Michelin. O naszych winach wspomina cytowany w artykul Maciej Nowicki, dziennikarz magazynu Ferment i przyjaciel polskiego winiarstwa:
„Zapytany o przykłady swoich ulubionych połączeń, Nowicki mówi: ‘Do dań z kapustą wybrałbym wytrawnego, strukturalnego rieslinga. Do jesiennych dań z grzybami leśnymi – jednym z najbardziej charakterystycznych składników polskiej kuchni jesiennej – pinot noir. A kropką nad „i” byłby kawałek tradycyjnego polskiego sernika ze słodkim solarisem, na przykład Szlachetnym Zbiorem z Winnicy Turnau’”.
Także Newsweek Polska poświęcił polskiemu winiarstwu artykuł w jednym z ostatnich numerów. Przeczytamy w nim również o naszej winnicy: „Dzisiaj, po zaledwie 15 latach od zasadzenia pierwszych winorośli, funkcjonuje tu prawdziwa winna instytucja — można tu przyjechać na zwiedzanie połączone z degustacją, zjeść kolację, a nawet wysłuchać koncertu jednej z gwiazd polskiej estrady.”
Nie pozostaje nam nic innego, niż zaprosić Was do Baniewic, byście przekonali się o tym na własne oczy.
Łączymy pozdrowienia,
Winnica Turnau
w ostatnich miesiącach wiele ważnych mediów w Europie pisało o winie znad Odry i Wisły. Był wśród nich min niemiecki Die Welt, który zestawił nasze winiarstwo z innymi środkowoeuropejskimi krajami, takimi jak Czechy i Węgry. Nie zabrakło także wzmianki o „małej” Winnicy Turnau:
„Szczególnie interesujący jest region wokół Szczecina i Gorzowa Wielkopolskiego – położony niecałe 150 kilometrów od Berlina i w miejscu, w którym właściwie nikt nie spodziewałby się już uprawy winorośli. Absolutną, wciąż jeszcze ukrytą perełką jest mała Winnica Turnau […]”
O polskim winie przeczytacie też na oficjalnej stronie przewodnika Michelin. O naszych winach wspomina cytowany w artykul Maciej Nowicki, dziennikarz magazynu Ferment i przyjaciel polskiego winiarstwa:
„Zapytany o przykłady swoich ulubionych połączeń, Nowicki mówi: ‘Do dań z kapustą wybrałbym wytrawnego, strukturalnego rieslinga. Do jesiennych dań z grzybami leśnymi – jednym z najbardziej charakterystycznych składników polskiej kuchni jesiennej – pinot noir. A kropką nad „i” byłby kawałek tradycyjnego polskiego sernika ze słodkim solarisem, na przykład Szlachetnym Zbiorem z Winnicy Turnau’”.
Także Newsweek Polska poświęcił polskiemu winiarstwu artykuł w jednym z ostatnich numerów. Przeczytamy w nim również o naszej winnicy: „Dzisiaj, po zaledwie 15 latach od zasadzenia pierwszych winorośli, funkcjonuje tu prawdziwa winna instytucja — można tu przyjechać na zwiedzanie połączone z degustacją, zjeść kolację, a nawet wysłuchać koncertu jednej z gwiazd polskiej estrady.”
Nie pozostaje nam nic innego, niż zaprosić Was do Baniewic, byście przekonali się o tym na własne oczy.
Łączymy pozdrowienia,
Winnica Turnau
